Laser is de afkorting van Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Een laser zendt in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid licht met een welbepaalde golflengte uit. Het licht van de laserstraal wordt geabsorbeerd door welbepaalde structuren van de huid afhankelijk van de golflengte. De laser is dus in staat selectief bepaalde doelwitten in de huid te behandelen. Welke structuren dit zijn, wordt onder andere bepaald door het type laser en de sterkte van de straling. Dit betekent dat met één laserapparaat niet alle huidafwijkingen behandeld kunnen worden. Om een goed resultaat te bereiken, dienen het juiste apparaat en de juiste instellingen gekozen te worden.

Behandeling

Soms wordt eerst een proefbehandeling uitgevoerd. Er wordt een klein huidgebied behandeld met verschillende energiesterktes. Na ongeveer een maand wordt beoordeeld of de therapie een effect heeft, welke sterkte het beste resultaat heeft gegeven en of er bijwerkingen zijn opgetreden. Vervolgens gaat de behandeling van start.

Er kan echter ook meteen worden gestart met de behandeling van het volledige huidgebied en dan wordt er gebruik gemaakt van een gemiddelde sterkte, die bewezen heeft bij de meeste mensen te werken.

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig alleen in de huid en heeft bijgevolg geen invloed op inwendige organen.

Laserlicht is wel schadelijk voor de ogen. Net zoals de arts krijgt u als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen.

De behandeling is zeker niet pijnloos. Het voelt aan als elastiekjes die tegen de huid springen of kleine naaldenprikjes. Tevens ontstaat een branderig gevoel. Koelen met natte kompressen verzacht de pijn.

Na de behandeling zal een verkoelende crème aangebracht worden.

Voorbereiding

De huid moet vrij zijn van make-up en crème.

Bijkomende informatie

  • Informeer de arts als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, de arts zal u laten weten op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig.
  • Alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de behandeling geen alcohol te drinken
  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft wordt de behandeling afgeraden.
  • Indien U gekend bent met herpes (koortsblaren) thv het gelaat, dient U dit op voorhand te melden aan de arts, zodat een preventieve behandeling voor deze infectie kan gestart  worden indien nodig. Indien u op het ogenblik van uw afspraak toch nog koortsblaren heeft dient de afspraak uitgesteld te worden.
  • Zonlicht is niet goed voor de huid die behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht. Op het moment van de behandeling mag U niet gebruind zijn door zonnebank of zon. De zon en zonnebank moet ook vermeden worden tot 6 weken voor en na de behandeling. De behandeling kan niet doorgaan indien de huid te bruin is aangezien dit het risico op ontstaan van witte vlekken verhoogt. Huid die na een laserbehandeling blootgesteld wordt aan zonlicht, heeft dan weer meer kans om bruine vlekken te ontwikkelen.
  • Soms kunnen echter ook bruine of witte vlekken ontstaan zonder duidelijke relatie met zonlicht. Het risico op bruine verkleuring is hoger bij patiënten met donkere huidtypes.

Nazorg

  • Na de behandeling ontstaat bij een vaatlaserbehandeling een roodheid van de huid. Als verkoeling kan gebruikt gemaakt worden van Uriage Roséliane kalmerend masker of Avène anti-rougeurs kalmerend masker. Soms ontstaan er ook blauwe vlekjes (kleine bloeduitstortingen). Binnen één à twee weken trekken deze blauwe verkleuringen vanzelf weg. De roodheid verdwijnt na een drietal dagen.
  • Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen voorkomt ook dit enigszins.
  • Ook kan er zeer zelden blaarvorming en/of korstvorming optreden. De huid is na de behandeling zeer kwetsbaar en moet dan ook voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. De korstjes mogen zeker niet verwijderd worden, aangezien dit littekens kan veroorzaken. Gewoon voorzichtig wassen met water zonder zeep en afdeppen in plaats van wrijven mag wel. Indien er korstjes optreden dient er gehydrateerd te worden met Eucerin Aquaphor
  • Baden en zwemmen wordt afgeraden tot de huid volledig genezen is. Camoufleren mag, maar u mag de camouflage er niet afwrijven, dit kan de huid wederom beschadigen.
  • Vermijd het gebruik van zuren, peeling, tonic en alcohol op de huid tijdens de eerste twee weken.

Na de behandeling

  • Vermijd langdurig onbeschermd contact met de zon gedurende 3 maanden. Gebruik dagelijks een vocht inbrengende sunblock crème met UVA protectie. Zonprotectie dient om de 2 à 3 uur herhaald worden. Echt zonnebaden of een zonnebankkuur wordt ten sterkste afgeraden.
  • U mag uw gezicht voorzichtig wassen met zuiver water, maar niet wrijven.
  • Na verdwijnen van alle korsten mag U opnieuw gebruik maken van uw eigen dagelijkse huidverzorgende producten en make-up.
  • In de dunne huid kan soms gedurende enkele dagen een blauwe plek ontstaan. De bloeduitstorting verdwijnt in de loop van een aantal dagen.
  • Tegen eventuele pijn kunt u een paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u best contact opnemen met de arts.

Kostprijs

De tarieven zullen met U besproken worden tijdens de consultatie.

Wie contacteren bij vragen/problemen?

Deze folder is bedoeld als aanvulling op mondelinge informatie. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over de behandeling kan U hiervoor steeds terecht bij ons in de praktijk. Als u de afspraak niet kunt nakomen, neem dan contact met ons op.

De inhoud van de folder is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn het personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.