De ‘Cream Calculator’ is een app die toont hoeveel zalf je moet smeren om een huidaandoening correct te behandelen. Dermatologen van het Gentse UZ hebben de app ontwikkeld. Ze zien vaak dat een behandeling niet aanslaat of tot complicaties leidt omdat de zalf niet correct is aangebracht.

Iedereen kreeg al eens een zalf voorgeschreven zonder duidelijke info over hoe je die moet aanbrengen. Ook de bijsluiter is niet altijd helder over waar precies je moet smeren: enkel op de plek van de aandoening of ook errond? En wat is een dikke of een dunne laag zalf? Om ons te helpen heeft professor dermatologie Reinhart Speeckaert van het UZ Gent een app ontwikkeld, die heet ‘Cream Calculator’.

Meer is niet altijd beter

De professor en zijn collega’s dermatologen krijgen dagelijks de vraag van patiënten hoeveel ze nu juist moeten smeren. “Maar 1 op de 5 smeert de juiste hoeveelheid”, merkt hij. “Uit een enquête bij de dermatologen in België blijkt dat ze allemaal maandelijks wel iemand zien bij wie de behandeling niet aanslaat of waar er bijwerkingen zijn door verkeerd te smeren.” Speeckaert merkt ook dat bepaalde producten, bijvoorbeeld tegen acné, jeuk en uitdroging veroorzaken en dat patiënten ze dan niet meer gebruiken. “Dat is niet de bedoeling. Het is een correcte behandeling, maar ze wordt dan op de verkeerde manier toegepast. Te veel zalf kan dan die neveneffecten veroorzaken.”

Hoe werkt het?

Enkele patiënten van professor Speeckaert hebben de app getest en vinden ze erg gebruiksvriendelijk. “De app heeft een speciaal systeem om de oppervlakte van de huidziekte te bepalen. Een aantal figuren bootsen de huidziekte na en de patiënt kiest welke figuur het beste past. Op basis daarvan berekenen we de dosis van hoeveel, hoe lang en waar precies moet gesmeerd worden. ” Alle zalven en crèmes op voorschrift zijn opgenomen in de app. De ‘Cream Calculator’ is beschikbaar via Google Play, iOS en deze website.

BRON: www.vrt.be