Een TCA-peeling wordt toegepast om oppervlakkige lijntjes in het gezicht te verzachten en verkleuringen van de huid te verminderen. De peeling geeft een sterk verfrissend effect wanneer de huid oneffen oogt of onregelmatig van structuur is, bijvoorbeeld door acnelittekens. Bij de TCA-peeling wordt gebruik gemaakt van trichloorazijnzuur. Deze stof maakt de ‘watermantel’ van de eiwitten van de huid kapot. Daardoor slaan de eiwitten neer en gaat de cel dood. Door het afsterven van de oppervlakkige huidlagen wordt de huid gedwongen een nieuwe huidlaag aan te maken. Deze vormt zich onder de ‘dode’ huidlagen. Zodra deze huidlagen worden afgestoten, is daaronder de nieuwe huid met betere structuur en egalere pigmentatie gevormd. Nadat uw huid hersteld is, ziet deze er gladder, zachter en frisser uit. Een TCA-peeling is intensiever dan die met glycolzuur, zoals die ook wel bij schoonheidsspecialistes gebruikt wordt.

Behandeling

Na reiniging en voorbereiding van de huid wordt het trichloorazijnzuur op de huid aangebracht in verschillende lagen. Dit veroorzaakt een brandend gevoel. Dit gevoel zal na enkele minuten verminderen.

De peeling dient gedurende 5 à 6 uur in contact te blijven met de huid. Ondertussen kan U Uw normale activiteiten verder zetten. Nadien spoelt U het gezicht met zuiver water.

Nadat uw huid hersteld is, ziet ze er opmerkelijk gladder, zachter en frisser uit. Voor een optimaal effect moet de behandeling soms verschillende malen herhaald worden. Dit kan over het algemeen al na 1 maand. Gemiddeld zal het effect 2 tot 3 jaar aanhouden. De duur van het resultaat is afhankelijk van het verouderingsproces van de huid dat ook na de behandeling doorgaat. Dat proces wordt mede bepaald door erfelijke factoren. Overmatig zonlicht en roken hebben een nadelige invloed op het resultaat.

Na de behandeling

Een TCA-peeling is doorgaans een veilige behandeling. In zeldzame gevallen kunnen er toch bijwerkingen optreden zoals:

  • Pigmentverschuivingen (de behandelde huid kan tijdelijk of blijvend donkerder of lichter van kleur worden)
  • Tijdelijke roodheid.

Als u last hebt van napijn, mag u een pijnstiller gebruiken.

Na 24 uur is het branderige gevoel bijna altijd verdwenen en begint de huid droog en strak aan te voelen. Uw huid zal rood en enigszins gezwollen zijn. Bij sommige mensen kan dit zelfs extreem zijn, waardoor bij het ontwaken de ogen ‘dicht’ kunnen zitten. Dit is niet gevaarlijk en het verdwijnt spontaan na 1 tot 2 dagen. Na 2 tot 4 dagen beginnen de bovenste huidlagen te verkleuren en los te laten. Na 4 tot 7 dagen is de hele huid vervangen en voelt zij weer normaal aan.

U mag na de behandeling gewoon douchen.

In de eerste dagen na de ingreep kan het zijn dat U erg afschilfert en rood ziet.

Wij adviseren de huid ten minste nog 6 weken na de behandeling goed te beschermen tegen de zon, omdat de behandelde huid gevoeliger is voor zonlicht. Dit kunt u doen door direct zonlicht te vermijden en zich bovendien iedere keer als u naar buiten gaat goed en herhaaldelijk in te smeren met een goede zonnebrandcrème (SPF 50).

Neem in ieder geval contact op met uw arts bij:

  • Heftige pijn die niet verdwijnt of erger wordt na het gebruik van paracetamol;
  • Gevoel van ziek zijn en/of koorts;
  • Ongerustheid of twijfel

Bijkomende informatie

Het is belangrijk uw medicijngebruik van tevoren te melden aan uw arts. Dit geldt ook voor uw allergieën voor bepaalde geneesmiddelen of lidocaïne.

Over het gebruik van trichloorazijnzuur tijdens de zwangerschap of het effect bij borstvoeding zijn weinig gegevens bekend. Wij raden daarom een TCA-peeling af bij zwangerschap of borstvoeding.

In de week voor de behandeling mag u het gebied dat behandeld gaat worden niet meer epileren, harsen of scrubben.

Om het risico op pigmentstoornissen te beperken, adviseren wij vanaf 1 maand vóór tot 6 weken na de behandeling niet in de zon te komen. Gebruik tijdens de hele periode bovendien dagelijks een zonnebrandcrème met factor 50 en breng deze om de 2 uur aan. Gebruik van een zonnebank is eveneens niet toegestaan.

Er wordt niet behandeld als u een actieve herpes infectie (koortslip) heeft.

Tarief

Dergelijke behandeling kost 50 euro.

Wie contacteren bij vragen/problemen?

Deze folder is bedoeld als aanvulling op mondelinge informatie. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over de behandeling kan U hiervoor steeds terecht bij ons in de praktijk. Als u de afspraak niet kunt nakomen, neem dan contact met ons op.

De inhoud van de folder is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn het personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.