Wat zijn spataders?

Bloed dat ons hart het lichaam rondstuurt moet ook weer bij het hart terechtkomen. Daarvoor beschikt ons lichaam over een groot, diep netwerk aan aders en een uitgebreid maar fijner oppervlakkig netwerk aan aders. Deze vervoeren het zuurstofarm bloed terug naar het hart.

Spataders ontstaan enkel in het kleiner, oppervlakkig netwerk. Omdat het bloed in onze benen tegen de zwaartekracht in moet stromen, zijn de beenaders uitgerust met terugslagkleppen. Als deze kleppen niet goed meer sluiten (in combinatie met nog andere factoren), kan het bloed blijven steken in de oppervlakkige aders waardoor deze uitzetten en zo een spatader worden.

Spataders komen voor in de boven- en onderbenen. De meeste beenspataderen zijn klein tot middelgroot en veroorzaken weinig of geen klachten. Maar ze ogen niet mooi.

Voor wie is de behandeling bedoeld?

Patiënten met ontsierende kleine of grote spataderen op de onderbenen.

Wat houdt de behandeling in?

Bij het scleroseren (zgn. “inspuiten”) van spataderen wordt een dunne naald in het bloedvat ingebracht, waarna een etsende vloeistof wordt ingespoten. Hiermee wordt opzettelijk de wand van het bloedvat beschadigd, zodat deze verkleeft en het vat verandert in een dunne streng waar geen bloed meer doorheen stroomt. In feite maakt de arts dus expres een ontsteking in het bloedvat. Dit is een steriele ontsteking, dus geen infectie. De ontsteking is nodig om het bloedvat te laten verkleven. De ingespoten vat is voelbaar als een hard wat gevoelige strengetje.

Is de behandeling pijnlijk ?

Zoals bij elke ontstekingsreactie treden verschijnselen op als roodheid, zwelling en pijn. De meeste patiënten hebben hier weinig of geen last van. Het inspuiten van “grote” spataderen wordt meestal niet gevoeld, het inspuiten van “kleine” spataderen wel. Als er veel spataderen tegelijk zijn behandeld of als met een sterke vloeistof is ingespoten (bij grote spataderen), kunnen de klachten enkele dagen aanhouden en kunt u zelden zelfs wat grieperig zijn. U mag dan een paracetamol nemen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er is een maximum aan de hoeveelheid in te spuiten vloeistof. De arts kan dus beslissen om de week daarna door te gaan. De duur van de behandeling is ongeveer 30min.

Het gebruik van kousen

Onmiddellijk na het inspuiten worden er compressen op de inspuitplaatsen geplakt en worden uw steunkousen aangedaan. Daags nadien kunt u zelf de compressen verwijderen. De steunkousen worden best gedurende 4 dagen dag en nacht gedragen en nadien nog 10 dagen tijdens de dag.  Na 1 week ziet het been er meestal bont en blauw uit, dit trekt vanzelf weer weg. U kan op dit moment ook Hirudoïd crème gebruiken om dit sneller te laten wegtrekken.

Resultaten

Lang niet altijd leidt inspuiten van spataderen tot vermindering van klachten, zoals een moe of zwaar gevoel in de benen, krampen etc.! Vaak (niet altijd) is scleroseren van spataderen een cosmetische ingreep, om de benen “mooier” te maken. Tevens kan geen garantie gegeven worden dat in de toekomst geen nieuwe spataderen zullen ontstaan. Wanneer de arts meent dat het resultaat om bepaalde redenen tegen zal vallen, zal hij/zij de ingreep weigeren of afbreken.

Bijwerkingen

Een enkele keer treden complicaties op. Hiertoe behoren blaartjes/wondjes op de inspuit- plaats, een pijnlijk bloedstolsel in het vat en (zeer zelden) een allergische reactie op de ingespoten vloeistof. Ook kunnen bij daarvoor gevoelige patiënten pigmentvlekken achterblijven of een roodpaarse vlek van zeer fijne haarvaatjes. Extra last in de knieholten (pijn, blaartjes, striemen) komt, wanneer daar is ingespoten, ook veel voor. Ook branderige pijn tijdens het inspuiten zelf, juist van de kleine spataderen, is normaal !

Voorzorgsmaatregelen

  • U mag zonder begeleiding weer naar huis.
  • U kunt dus met uw eigen vervoermiddel (fiets, auto etc..) weer naar huis.
  • Gedurende de periode dat u de steunkous aanhebt dient u intensieve sporten zoals balsporten, contactsporten, fitness of hardlopen te vermijden.
  • U mag ook niet zwaar tillen. U mag wel wandelen en fietsen. Alles dus met mate.
  • Ook bezoek aan de sauna, masseur of zonnebank wordt in deze periode afgeraden.
  • Mogelijke blauwe plekken trekken vanzelf weg, evenals roodbruine verkleuringen.
  • Om de risico van pigmentvlekken te verminderen, adviseren we u om bij zonnige dagen een goede zonnecrème op de behandelde benen aan te brengen.

Tarief

De tarieven van onze behandelingen worden met u besproken tijdens de voorafgaandelijke consultatie.

Wie contacteren bij vragen/problemen?

Deze folder is bedoeld als aanvulling op mondelinge informatie. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over de behandeling kan U hiervoor steeds terecht bij ons in de praktijk. Als u de afspraak niet kunt nakomen, neem dan contact met ons op.

De inhoud van de folder is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn het personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.