Contactallergietesten worden uitgevoerd om een type IV allergie op te sporen. Deze laattijdige allergie presenteert zich onder de vorm van eczeem, dat enkele dagen na contact van de huid met een bepaald product (allergeen) optreedt. Meestal betreft het direct contact van de huid met een product waarbij het eczeem dan ook vooral op de plaats van het contact optreedt. Soms komt het product via de lucht (bv. verstuivers) op de niet met kledij bedekte huid terecht en zeldzaam kan contact allergisch eczeem ook optreden na inname van bepaalde stoffen.

De testen kunnen niet direct tijdens een eerste consultatie gebeuren. Hiervoor krijgt u afspraken op een latere datum. Tijdens een eerste consultatie wordt er een selectie gemaakt van producten waarop u mogelijks allergisch zou kunnen reageren. Deze keuze wordt gemaakt op basis van uw verhaal en op basis van de producten waarmee u in contact komt (beroep, hobby,…).

De testen worden op de rug (en soms op de bovenarmen) geplaatst en daarom moet uw rug dan ook vrij zijn van eczeem. Bovendien mag u de laatste 3 dagen voor de testen geen cortisonezalf aanbrengen ter hoogte van de rug en mag u uw rug in de 2 weken voordien niet aan de zon blootstellen. Cortisonepreparaten en andere afweeronderdrukkende medicatie via inspuiting of tabletjes dienen eveneens 2 maanden voor de testen, indien mogelijk, vermeden te worden.

U dient drie keer in dezelfde week naar de raadpleging te komen om de testen uit te voeren:

  • Op de eerste dag worden allerhande mogelijke allergenen in kleine plastieken kamertjes op uw rug gekleefd. Deze dienen gedurende 48 uur ter plaatse te blijven om voldoende contact gehad te hebben met uw huid. Deze testen doen geen pijn. Het is zeer belangrijk dat u zelf alle producten (zowel de verpakking als het product zelf) waarmee uw huid in contact komt en die mogelijk het eczeem hebben veroorzaakt of verergerd, meebrengt op de eerste dag van de geplande afspraken. Hierbij denken we aan cosmetica (make-up, dag- en nachtcrème, parfum, haarlak, haarverf, nagellak, deodorant, hydraterende crèmes,…), reinigingsproducten (shampoo, douchegel, handzeep), handschoenen, schoenen, producten waarmee u in contact komt tijdens uw beroep of hobby’s.
  • De tweede dag worden de kleefpleisters en de producten verwijderd en worden de plaatsen waar de kamertjes werden aangebracht aangeduid. Eventueel worden nog bijkomende testen geplaatst.
  • De laatste dag wordt de reactie op de geteste stoffen bekeken. Alle geteste producten dienen ook tijdens deze laatste consultatie meegebracht te worden.

Door het testen kan jeuk ontstaan. Mochten de randen van de plakker loslaten, dan kunt u deze met (papieren) pleister weer vast zetten.

Tijdens de week van de testen mag uw rug niet nat worden. U kan dus niet baden, zwemmen of douchen. Ook inspanningen en sporten waarbij u erg zweet, dienen vermeden te worden.

Deze testen worden niet uitgevoerd tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft.

Plaktesten worden grotendeels vergoed door de mutualiteit.

Belangrijke punten

  • Het gebruik van cortisonezalf op armen en rug moet minstens 3 dagen voor de testen gestopt worden. Bodylotion, die niet verdacht is voor een eventuele allergie, mag aangebracht worden tot de dag voordien op de rug.
  • Er mag gedurende 2 weken geen UV-expositie plaatsgevonden hebben op de rug. Niet meer zonnebaden of zonnebank vanaf 2 weken voor testdatum. De rug mag niet zongebruind zijn.
  • De inname van medicatie met cortisone (pillen of spuiten) moet 6 weken voor de testen gestopt worden (eventueel In samenspraak met huisarts). U dient steeds te vermelden welke medicatie U inneemt. Bij eventuele wijzigingen van medicatie vlak voor de testen, dient U dit de melden de week voor de testen. Dit kan via mail secretariaat@huidzorgdemeersen.be.
  • Breng uw eigen producten in de originele verpakking mee op de eerste testdag (bv. alle zepen, shampoo, dagcrème, oogdruppels, cosmetica, zalven die u werden voorgeschreven,…)
  • Van maandag tot en met vrijdag mag de rug NIET nat gemaakt worden. (dus niet douchen, zwemmen,…).
  • Patiënten met een behaarde rug zouden best de rug scheren de zaterdag voor het begin van de testweek.
  • Op de eerste dag van de testen kan het bedrag van de consultatie oplopen tot 200euro. Dit wordt voor het grootste deel terugbetaald door de mutualiteit.

Wie contacteren bij vragen/problemen?

Deze folder is bedoeld als aanvulling op mondelinge informatie. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over de behandeling kan U hiervoor steeds terecht bij ons in de praktijk. Als u een afspraak niet kunt nakomen, neem dan contact met ons op.

De inhoud van de folder is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn het personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.