Vaatlaserbehandeling

Werking

Het groene licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode vaatjes die couperose en vasculaire letsels doen ontstaan. Deze rode vaatjes worden door het laserlicht verhit en door deze verhittng verschrompelen ze. Met behulp van deze lasertoepassing worden deze haarvaatjes snel en effectief verwijderd zonder de omliggende huidstructuur te beschadigen.

Verloop

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig alleen in de huid en heeft bijgevolg geen invloed op inwendige organen. Laserlicht is wel schadelijk voor de ogen. Net zoals de arts krijgt u als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen. Na de behandeling ontstaat bij een vaatlaserbehandeling een roodheid van de huid. Soms ontstaan er ook blauwe vlekjes (kleine bloeduitstortingen). Binnen één à twee weken trekken deze blauwe verkleuringen vanzelf weg. De roodheid verdwijnt na een drietal dagen.

Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen voorkomt ook dit enigszins.

Ook kan er zeer zelden blaarvorming en/of korstvorming optreden. De huid is na de behandeling zeer kwetsbaar en moet dan ook voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. De korstjes mogen zeker niet verwijderd worden, aangezien dit littekens kan veroorzaken. Gewoon voorzichtig wassen met water zonder zeep en afdeppen in plaats van wrijven mag wel. Baden en zwemmen wordt afgeraden tot de huid volledig genezen is. Camoufleren mag, maar u mag de camouflage er niet afwrijven, dit kan de huid wederom beschadigen. Vermijd het gebruik van zuren, peeling, tonic en alcohol op de huid tijdens de eerste twee weken. Soms wordt een crème voorgeschreven door de arts. Deze kan U uiteraard wel gebruiken.

Bij sommige patiënten kunnen, ondanks een goede zonprotectie, donkere vlekken ontstaan na de laserbehandeling. In dat geval neemt U best contact op, zodat er blekende crèmes kunnen voorgeschreven worden. Op die manier verdwenen deze donkere vlekken sneller.

Doeltreffendheid

Alle zichtbare kleine vasculaire letsels en couperose kunnen efficiënt verwijderd worden. De oorzaak van de couperose kunnen we niet aanpakken. Met de laserbehandeling bekomt men bijgevolg geen definitief resultaat. Eén à twee nabehandelingen per jaar zijn bijgevolg aangewezen.

Voordelen

Doordat de omliggende huidstructuren bij de behandeling niet worden beschadigd, verloopt het genezingsproces zeer vlot en beperkt het zich tot een paar dagen. In de meeste gevallen ervaart de patiënt een miniem warm en prikkend gevoel tijdens iedere laserpuls, doch dit gevoel verdwijnt onmiddellijk na de puls. De behandeling wordt doorgaans zeer vlot verdragen en van enig gevaar of neveneffect is hoegenaamd geen sprake.

Nazorg

Nazorg kan door het afkoelen van de behandelde zone met koude compressen, koude crèmes,… Er mogen echter geen cold packs aangebracht worden. Een goede zonprotectie is noodzakelijk de eerste zes weken na de behandeling. U kan dit doen door middel van een pleister of door het frequent aanbrengen van een zonnecrème (factor 50+).

Afschaven van letsels

Met de laser kunnen ook huidskleurige, licht verheven moedervlekken, ouderdomsvlekken, ouderdomswratten weggeschaafd worden. Er ontstaat hierbij een warm tot licht branderig gevoel. Nadien is er een korstje op de plaats van de laserbehandeling.

Nadien kan tijdelijk een donkerder of lichter gekleurde zone ontstaan op de plaats van de behandeling. Dit zal spontaan herstellen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is een goede zonprotectie is noodzakelijk de eerste zes weken na de behandeling. U kan dit doen door middel van een pleister of door het frequent aanbrengen van een zonnecrème (factor 50+).