Vaatlaserbehandeling

Werking

Het groene licht van de laser wordt geabsorbeerd door de rode vaatjes die couperose en vasculaire letsels doen ontstaan. Deze rode vaatjes worden door het laserlicht verhit en door deze verhittng verschrompelen ze. Met behulp van deze lasertoepassing worden deze haarvaatjes snel en effectief verwijderd zonder de omliggende huidstructuur te beschadigen.

Verloop

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig alleen in de huid en heeft bijgevolg geen invloed op inwendige organen. Laserlicht is wel schadelijk voor de ogen. Net zoals de arts krijgt u als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen. Na de behandeling ontstaat bij een vaatlaserbehandeling een roodheid van de huid. Soms ontstaan er ook blauwe vlekjes (kleine bloeduitstortingen). Binnen één à twee weken trekken deze blauwe verkleuringen vanzelf weg. De roodheid verdwijnt na een drietal dagen.

Tevens kan zwelling optreden (zeker bij gebieden rond het oog, de kin en de lip). Koelen voorkomt ook dit enigszins.

Ook kan er zeer zelden blaarvorming en/of korstvorming optreden. De huid is na de behandeling zeer kwetsbaar en moet dan ook voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. De korstjes mogen zeker niet verwijderd worden, aangezien dit littekens kan veroorzaken. Gewoon voorzichtig wassen met water zonder zeep en afdeppen in plaats van wrijven mag wel. Baden en zwemmen wordt afgeraden tot de huid volledig genezen is. Camoufleren mag, maar u mag de camouflage er niet afwrijven, dit kan de huid wederom beschadigen. Vermijd het gebruik van zuren, peeling, tonic en alcohol op de huid tijdens de eerste twee weken. Soms wordt een crème voorgeschreven door de arts. Deze kan U uiteraard wel gebruiken.

Bij sommige patiënten kunnen, ondanks een goede zonprotectie, donkere vlekken ontstaan na de laserbehandeling. In dat geval neemt U best contact op, zodat er blekende crèmes kunnen voorgeschreven worden. Op die manier verdwenen deze donkere vlekken sneller.

Doeltreffendheid

Alle zichtbare kleine vasculaire letsels en couperose kunnen efficiënt verwijderd worden. De oorzaak van de couperose kunnen we niet aanpakken. Met de laserbehandeling bekomt men bijgevolg geen definitief resultaat. Eén à twee nabehandelingen per jaar zijn bijgevolg aangewezen.

Voordelen

Doordat de omliggende huidstructuren bij de behandeling niet worden beschadigd, verloopt het genezingsproces zeer vlot en beperkt het zich tot een paar dagen. In de meeste gevallen ervaart de patiënt een miniem warm en prikkend gevoel tijdens iedere laserpuls, doch dit gevoel verdwijnt onmiddellijk na de puls. De behandeling wordt doorgaans zeer vlot verdragen en van enig gevaar of neveneffect is hoegenaamd geen sprake.

Nazorg

Nazorg kan door het afkoelen van de behandelde zone met koude compressen, koude crèmes,… Er mogen echter geen cold packs aangebracht worden. Een goede zonprotectie is noodzakelijk de eerste zes weken na de behandeling. U kan dit doen door middel van een pleister of door het frequent aanbrengen van een zonnecrème (factor 50+).

Afschaven van letsels

Met de laser kunnen ook huidskleurige, licht verheven moedervlekken, ouderdomsvlekken, ouderdomswratten weggeschaafd worden. Er ontstaat hierbij een warm tot licht branderig gevoel. Nadien is er een korstje op de plaats van de laserbehandeling.

Nadien kan tijdelijk een donkerder of lichter gekleurde zone ontstaan op de plaats van de behandeling. Dit zal spontaan herstellen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, is een goede zonprotectie is noodzakelijk de eerste zes weken na de behandeling. U kan dit doen door middel van een pleister of door het frequent aanbrengen van een zonnecrème (factor 50+).

Epilatielaserbehandeling

Overbeharing of ongewenste haren kunnen behandeld worden met de epilatielaser.
Wij kozen voor de XLase Plus laser omdat duurzame laserontharing goede apparatuur vraagt.

Werkwijze:

De laser zendt een lichtstraal uit die gemakkelijk de huid binnendringt. Hoe bleker de huid, hoe beter de lichtstraal kan doordringen. De huid mag absoluut niet gebruind zijn bij de behandeling, aangezien het laserlicht dan ook wordt opgenomen door het pigment in de huid, waardoor ook de huid kan stukgaan (blaren, roodheid, wonden en pigmentstoornissen). De haarwortels bevatten pigment. Dit pigment neemt de energie van de laserstraal op. Deze energie wordt in de haarwortels omgezet in warmte, waardoor de haarwortels aangetast raken. Dit zorgt ervoor dat nieuwe haargroei niet meer mogelijk is. De laser wordt afgesteld op jouw huidskleur, jouw haarkleur en de zone van behandeling.

De grote nieuwigheid van de XLase Plus is dat het epilatiehandstuk werkt volgens het principe van de ‘Motion Speed’ procedure. Bij klassieke foto-epilatie technologie die door de meeste patiënten als pijnlijk wordt ervaren en waardoor aanzienlijke koeling is vereist voor, tijdens en na de behandeling, moet het handstuk onbeweeglijk op eenzelfde punt blijven staan gedurende de afgifte van energie. Bij elke puls wordt een maximale dosis energie afgegeven. Hierdoor is de laser geschikt voor de meest gevoelige huid en is de kans op huidbeschadiging klein.

Dankzij de Motion Speed strijktechniek waarbij er voortdurend bewogen wordt met het handstuk over de behandelde zone, wordt een geleidelijke energieafgifte mogelijk gemaakt over een grote oppervlakte (circa 10 cm²). Met deze methode kan beduidend sneller worden gewerkt met opvallend meer comfort voor de patiënt en met spectaculaire resultaten. De behandeling bestaat erin dat er langzaam warmte wordt opgebouwd in de huid, tot er een fatale dosis is bereikt voor de haarfollikel. Koeling van de tip zorgt ervoor dat de huid rond de 16 graden wordt gebracht terwijl er ter hoogte van de haarwortels een opbouw van warmte plaatsgrijpt.

De behandeling vereist het gebruik van een kleurloze contactgel, precies om een mooie vloeiende beweging mogelijk te maken met het handstuk op de huid.

De tijdsduur van de behandeling varieert naargelang de te behandelen zone.
Alleen haren in de groeifase zitten vast aan de wortel en zijn dus gevoelig voor laserlicht. Omdat niet alle haren tegelijkertijd in de groeifase zijn, zijn er meerdere behandelingen nodig. Met een gemiddelde van zes tot tien keer. Dit gebeurt met tussenpozen van 4 tot 6 weken, afhankelijk van de te behandelen zone.

Zowel vrouwen als mannen komen in aanmerking voor laserontharing. Bij conventionele ontharingslasers die een hoge energie afgeven in korte pulsen kunnen donkerdere huidtypes niet behandeld worden, omdat er een te groot risico is op brandwonden. Dankzij de Motion Speed strijktechniek kan dat met de XLase Plus wel, en op een veilige manier.

Voorbereiding:

  • Een 4-tal weken voor en na de behandeling kan je beter een te grote blootstelling aan de zon vermijden. Voor de behandeling omdat je huidpigment actief is en met een deel van de energie gaat lopen, en na de behandeling om het risico op hyperpigmentatie te vermijden.
  • Scheer 3 à 4 dagen voor de behandeling de haren een laatste keer weg (niet harsen of epileren).
  • Gebruik geen deodorant, bodymilk of make-up voor de behandeling.

Nazorg:

Na de behandeling treedt een zekere roodheid op die echter vrij snel verdwijnt, maar de folliculitis (ontsteking van de haarzakjes die zich uit in kleine rode bultjes) kan een paar dagen aanhouden.

Kort na de behandeling kan je misschien een licht branderig gevoel hebben, maar ook deze gewaarwording verdwijnt al na een paar minuutjes. Behoudens het aanbrengen, desgevallend, van een verzachtende crème, is er verder geen naverzorging nodig.

De behandeling zal worden uitgevoerd door de praktijkassistente onder supervisie van de dermatoloog.