Vooral huidkanker blijft onder de radar door corona. Euromelanoma roept op om aan zelfonderzoek te doen én verdachte vlekjes te melden.

Nu de corona-epidemie volop aan kracht blijft winnen, dringt het netwerk van Europese dermatologen aan op meer zelfonderzoek én actie bij verdachte huidvlekjes. Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma: “Heel wat mensen, en zeker oudere patiënten, aarzelen om naar de dokter te gaan en stellen niet-essentiële onderzoeken uit. Daardoor blijven tal van huidkankers onopgemerkt en stijgt het risico op een slecht ziekteverloop. Vandaar onze levensbelangrijke oproep: check je huid en bezoek bij twijfel je huisarts of dermatoloog.”

De Stichting Kankerregister maakte de problematiek al duidelijk na de eerste golf: door corona loopt het aantal kankerdiagnoses in België sterk terug. Terwijl er in een ‘normale’ maand gemiddeld 5.725 nieuwe vaststellingen zijn, daalde het aantal kankerdiagnoses in april 2020 met 44%. Bij huidkanker en melanomen was de daling het scherpst, tot meer dan 60%.Dermatoloog Thomas Maselis: “Deze tumoren zijn er wel, maar werden niet gediagnosticeerd. Als we weten dat er jaarlijks 42.000 diagnoses zijn van huidkanker, kan je becijferen dat het om een belangrijk aantal gemiste tumordiagnoses gaat. Begrijp me niet verkeerd: de coronamaatregelen waren en zijn strikt noodzakelijk, maar ze mogen niet leiden tot gezondheidsproblemen in de nasleep. Daarom kunnen we het niet genoeg benadrukken: als je klachten hebt, symptomen ziet of ongerust bent, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Zo vermijd je negatieve gevolgen door een late diagnose en behandeling.

Euromelanoma vraagt in die context ook aandacht voor zelfonderzoek. Op www.euromelanoma.be vind je alle uitleg en concrete tips om je huid te controleren op verdachte vlekjes. Actrice en auteur Pascale Platel toont hoe je een grondige en efficiënte zelfcheck uitvoert.