BEHANDELING

Overbeharing kan behandeld worden met de epilatielaser.

Dit toestel zendt licht uit van een bepaalde golflengte dat specifiek wordt opgenomen door pigment (melanine). Haren en haarzakjes bevatten veel pigment. Door de opname van het licht warmen ze op en gaan stuk.

Het beste resultaat wordt bekomen bij donkere haren en een bleek huidtype.

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig alleen in de huid en heeft bijgevolg geen invloed op inwendige organen.

Om het beste resultaat te bekomen zijn verschillende behandelingen nodig. Meestal zijn er 6 – 10 behandelingen nodig. Het resultaat is echter afhankelijk van haartype, voorgaande behandelingen met andere methoden, huidskleur en de te behandelen zone.

  • oksels: gemiddeld 6 behandelingen
  • armen en benen: gemiddeld 8 behandelingen
  • gelaat: gemiddeld 10 behandelingen

Definitieve ontharing kan nooit gegarandeerd worden. De haren die overblijven zijn wel vaak fijner dan de oorspronkelijke haren.

Laserlicht is schadelijk voor de ogen. U krijgt als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen.

VOORBEREIDING

  • Behandelingen gebeuren om de 4 à 6 weken.
  • Indien u gekend bent met herpes (koortsblaren) thv het gelaat, dient u dit op voorhand te melden aan de arts, zodat een preventieve behandeling voor deze infectie kan gestart worden indien nodig. Indien u op het ogenblik van uw afspraak toch nog koortsblaren heeft, dient de afspraak uitgesteld te worden.
  • 6 weken voor de behandeling niet meer epileren (waxen, verwijderen met een pincet of toestel) Scheren mag wel tot 4 dagen voor de behandeling.
  • De huid moet vrij zijn van make-up en crème.

LASER EN ZONLICHT

Zonlicht is niet goed voor de huid die behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht.

Op het moment van de behandeling mag u niet gebruind zijn door zonnebank of zon. De zon en zonnebank moet ook vermeden worden tot 6 weken voor en na de behandeling.

U mag naar buiten als de zon schijnt, maar gebruik een zonnecrème met minstens factor 50, in voldoende hoeveelheid. Om de 2 uur en na zwemmen of zweten moet deze opnieuw aangebracht worden. Echt zonnebaden of een zonnebankkuur wordt ten sterkste afgeraden.

De behandeling kan niet doorgaan indien de huid te bruin is aangezien dit het risico op het ontstaan van witte vlekken verhoogt. Huid die na een laserbehandeling blootgesteld wordt aan zonlicht, heeft dan weer meer kans om bruine vlekken te ontwikkelen.

Soms kunnen echter ook bruine of witte vlekken ontstaan zonder duidelijke relatie met zonlicht. Het risico op bruine verkleuring is hoger bij patiënten met donkere huidtypes.

BETEKENIS

Laser is de afkorting van Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation.

Een laser zendt in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid licht met een welbepaalde golflengte uit.

Het licht van de laserstraal wordt geabsorbeerd door welbepaalde structuren van de huid, afhankelijk van de golflengte. Deze worden beschadigd, terwijl andere onderdelen het licht niet absorberen en bijgevolg gespaard blijven. De laser is dus in staat selectief bepaalde doelwitten in de huid te beschadigen.

Welke structuren worden beschadigd, wordt onder andere bepaald door het type laser en de sterkte van de straling. Dit betekent dat met één laserapparaat niet alle huidafwijkingen behandeld kunnen worden.

Om een goed resultaat te bereiken, dienen het juiste apparaat en de juiste instellingen gekozen te worden.

NAZORG

  • Roodheid en zwelling kan optreden na de behandeling, koude compressen kunnen helpen om de zwelling tegen te gaan.
  • een jeukend gevoel kan ook optreden maar zal spontaan verdwijnen na een aantal dagen.