Laser is de afkorting van Light Amplification by the Stimulated Emission of Radiation. Een laser zendt in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid licht met een welbepaalde golflengte uit. Het licht van de laserstraal wordt geabsorbeerd door welbepaalde structuren van de huid afhankelijk van de golflengte. De laser is dus in staat selectief bepaalde doelwitten in de huid te behandelen. Welke structuren dit zijn, wordt onder andere bepaald door het type laser en de sterkte van de straling. Dit betekent dat met één laserapparaat niet alle huidafwijkingen behandeld kunnen worden. Om een goed resultaat te bereiken, dienen het juiste apparaat en de juiste instellingen gekozen te worden.
Behandeling
Overbeharing kan behandeld worden met de epilatielaser.
Dit toestel zendt licht uit van een bepaalde golflengte dat specifiek wordt opgenomen door pigment (melanine). Haren en haarzakjes bevatten veel pigment. Door de opname van het licht warmen ze op en gaan stuk.
Het beste resultaat wordt bekomen bij donkere haren en een bleek huidtype.
Het laserlicht werkt heel oppervlakkig alleen in de huid en heeft bijgevolg geen invloed op inwendige organen.
Om het beste resultaat te bekomen zijn verschillende behandelingen nodig. Meestal zijn er 6 à 10 behandelingen nodig. Het resultaat is echter afhankelijk van haartype, voorgaande behandelingen met andere methoden, huidskleur en de te behandelen zone.
- Oksels: gemiddeld 6 behandelingen
- Armen en benen: gemiddeld 8 behandelingen
- Gelaat: gemiddeld 10 behandelingen
Definitieve ontharing kan nooit gegarandeerd worden. De haren die overblijven zijn wel vaak fijner dan de oorspronkelijke haren.
Laserlicht is schadelijk voor de ogen. U krijgt als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen.
Voorbereiding
- Behandelingen gebeuren om de 4 à 6 weken.
- 6 weken voor de behandeling niet meer epileren (waxen, verwijderen met een pincet of toestel). Scheren mag wel tot 4 dagen voor de behandeling.
- De huid moet vrij zijn van make-up en crème.
Bijkomende informatie
- Informeer de arts als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, de arts zal u laten weten op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig.
- Alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de behandeling geen alcohol te drinken
- Als u zwanger bent of borstvoeding geeft wordt de behandeling afgeraden.
- Indien U gekend bent met herpes (koortsblaren) thv het gelaat, dient U dit op voorhand te melden aan de arts, zodat een preventieve behandeling voor deze infectie kan gestart worden indien nodig. Indien u op het ogenblik van uw afspraak toch nog koortsblaren heeft dient de afspraak uitgesteld te worden.
- Zonlicht is niet goed voor de huid die behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht. Op het moment van de behandeling mag U niet gebruind zijn door zonnebank of zon. De zon en zonnebank moet ook vermeden worden tot 6 weken voor en na de behandeling. De behandeling kan niet doorgaan indien de huid te bruin is aangezien dit het risico op ontstaan van witte vlekken verhoogt. Huid die na een laserbehandeling blootgesteld wordt aan zonlicht, heeft dan weer meer kans om bruine vlekken te ontwikkelen.
- Soms kunnen echter ook bruine of witte vlekken ontstaan zonder duidelijke relatie met zonlicht. Het risico op bruine verkleuring is hoger bij patiënten met donkere huidtypes.
Nazorg
- Roodheid en zwelling kan optreden na de behandeling, Koude compressen kunnen helpen om de zwelling tegen te gaan.
- Een jeukend gevoel kan ook optreden maar zal spontaan verdwijnen na een aantal dagen.
Na de behandeling
- Vermijd langdurig onbeschermd contact met de zon gedurende 3 maanden. Gebruik dagelijks een vocht inbrengende sunblock crème met UVA protectie. Zonprotectie dient om de 2 à 3 uur herhaald worden. Echt zonnebaden of een zonnebankkuur wordt ten sterkste afgeraden.
- U mag uw gezicht voorzichtig wassen met zuiver water, maar niet wrijven.
- Na verdwijnen van alle korsten mag U opnieuw gebruik maken van uw eigen dagelijkse huidverzorgende producten en make-up.
- In de dunne huid kan soms gedurende enkele dagen een blauwe plek ontstaan. De bloeduitstorting verdwijnt in de loop van een aantal dagen.
- Tegen eventuele pijn kunt u een paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u best contact opnemen met de arts.
Wie contacteren bij vragen/problemen?
Deze folder is bedoeld als aanvulling op mondelinge informatie. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over de behandeling kan U hiervoor steeds terecht bij ons in de praktijk. Als u een afspraak niet kunt nakomen, neem dan contact met ons op.
De inhoud van de folder is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn het personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.