8-3-2021 – Bronvermelding: website UZ Gent Prof. Lapeere

Hebt u een allergie? Of had u ooit een allergische reactie op een vaccin? Dan vraagt u zich misschien af of u zich tegen COVID-19 kan laten vaccineren. Prof. dr. Hilde Lapeere, dienst Dermatologie, geeft een antwoord op veelgestelde vragen over COVID-19-vaccinatie en allergie.

Veelgestelde vragen

Ik heb een allergie voor latex, voeding (bv. pinda, noten, soja, fruit, ei), bijen- of wespengif, huisstofmijt, schimmels of pollen. Of ik heb een oraal allergiesyndroom. Mag ik me laten vaccineren?

Ja, u mag zich laten vaccineren. De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca bevatten geen latex en geen voedingsbestanddelen.

Ik ben allergisch aan medicatie die via de mond ingenomen wordt, zoals antibiotica, aspirine of ontstekingsremmers (NSAID). Mag ik me laten vaccineren?

Ja, u mag zich laten vaccineren. Er bestaat geen verhoogd risico op een ernstige allergische reactie (anafylactische reactie).

Ik heb atopisch eczeem, allergische rinitis of astma. Mag ik een COVID-vaccin krijgen?

Ja, u mag zich laten vaccineren.

Hoe groot is de kans op een ernstige allergische reactie (anafylactische reactie) na een COVID-19-vaccinatie?

Anafylactische reacties na vaccinatie zijn mogelijk maar komen uiterst zelden voor. Dat geldt ook voor de COVID-19-vaccins (Pfizer, Moderna en AstraZeneca). Alle vaccinatiecentra hebben uit voorzorg een medische hulppost. Zorgverleners kunnen dus onmiddellijk de eerste zorgen toedienen als iemand een ernstige allergische reactie op de vaccinatie zou hebben.

Zijn er allergieën die wel een probleem vormen bij COVID-19-vaccinatie?

Als u een bevestigde allergie hebt voor een bestanddeel van de COVID-19-vaccins bespreekt u het best met uw arts of u voor vaccinatie in aanmerking komt. Samen kunt u dan de voordelen van het vaccin afwegen tegen de mogelijke nadelen van een allergische reactie.

In de vaccins van Pfizer en Moderna zit een polyethyleenglycol (PEG)-verbinding (ook wel macrogol genoemd). In het AstraZeneca-vaccin zit polysorbaat 80, een stof die mogelijk ook reacties kan uitlokken.

De lijst van bestanddelen vindt u in de bijsluiters van de vaccins:

Ik heb een contactallergie (bv. voor nikkel, formaldehyde, propyleenglycol, thiomersal, enz.). Mag ik me laten vaccineren?

Bij een contactallergie voor PEG of polysorbaat 80 neemt u het best contact op met uw arts om de voor- en nadelen van vaccinatie af te wegen (zie hoger).

De overige courante contactallergieën vormen geen obstakel voor vaccinatie. Een contactallergie is een type IV-allergie. Dat betekent dat meestal maar een milde reactie te verwachten valt bij contact met het allergeen. U mag zich dus zeker laten vaccineren.

In welke gevallen moet ik een arts om advies vragen voor ik me laat vaccineren?

Als u ooit een ernstige allergische reactie had binnen de 30 minuten na toediening van een vaccin of na inspuiting van een medicijn, neemt u het best contact op met uw arts.

Symptomen van een ernstige allergische reactie zijn kortademigheid, piepen, aanhoudend hoesten, gezwollen tong of keel, moeilijk slikken of praten, netelroos over het hele lichaam (urticaria) bewustzijnsverlies en abnormaal lage bloeddruk (hypotensie).

Had u eerder een lokale reactie na toediening van een vaccin, zoals roodheid, zwelling, pijn of jeuk ter hoogte van de prikplaats, dan mag u zich gerust laten vaccineren.

Waar vind ik de bijsluiters van de vaccins?

De bijsluiters van de vaccins kunt u hier bekijken:

Betrouwbare bronnen

Meer weten over COVID-19-vaccinatie? Dit zijn goede bronnen: