Telkens wanneer u lacht, fronst, zich concentreert of uw ogen dichtknijpt, trekken uw gezichtsspieren zich samen waardoor er rimpels en lijnen ontstaan. Deze kunnen tijdelijk worden behandeld met botuline toxine injecties om de spierspanning te verminderen of de spieren te ontspannen.

Botuline toxine kan ook worden gebruikt bij overmatige transpiratie. Het middel wordt dan ingespoten in een diepere huidlaag van de oksels. De productie van zweet wordt hiermee (tijdelijk) geremd.

De arts zal in een eerste consultatie met u bespreken welke behandeling voor u de juiste is en wat u mag verwachten.

Behandeling

Botulinetoxine A (merknamen Botox®, Bocouture®, Dysport®) is een natuurlijke bacterieel eiwit. Een kleine hoeveelheid hiervan worden direct onder de huid in de spiertjes gespoten. Het blokkeert specifiek de zenuwimpuls, waardoor de spiertjes die verantwoordelijk zijn voor de overmatige samentrekkingen van de huid, ontspannen. Andere zenuwfuncties, zoals het gevoel van de huid, worden niet aangetast. De prikjes van de injecties kunnen een beetje pijn doen, maar de meesten ervaren de behandeling niet als pijnlijk. Verdoving is dan ook niet nodig.

Na de behandeling

 • Het behandelde gebied kan gedurende enkele uren na de behandeling licht gezwollen en rood zijn. Deze reacties zijn altijd mild van aard en verdwijnen spontaan. Om zwelling te beperken kan er lokaal gekoeld worden.
 • Het is verstandig dat u de eerste 3 uur na de behandeling niet gaat plat liggen. Ook sporten en bukken wordt afgeraden, het liefst gedurende 24 uur.
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon totdat de zwelling en de roodheid van het behandelde gebied verdwenen is. U mag uw gezicht voorzichtig wassen. Masseren van het behandelde gebied wordt de eerste dag ontraden, wel kunt u direct gebruik maken van uw eigen dagelijkse huidverzorgende producten en make-up.
 • In de dunne huid kan soms gedurende enkele dagen een blauwe plek ontstaan. Deze kunt u camoufleren met make-up. De bloeduitstorting verdwijnt in de loop van een aantal dagen.
 • Tegen eventuele pijn kunt u een paracetamol nemen. Als dit onvoldoende helpt of als de pijn toeneemt, kunt u best contact opnemen met de arts.
 • Na circa 2 tot 3 dagen is het effect van de behandeling merkbaar. Het maximale effect is doorgaans bereikt na 2-3 weken. Het effect houdt vervolgens gedurende 3 tot 6 maanden aan.
 • De werking van het middel tegen overmatig zweten duurt vaak veel langer, namelijk 6 tot 12 maanden. De meeste mensen zijn tevreden over het resultaat van de behandeling. Om een langdurig blijvend effect te behouden, kan de arts de behandeling herhalen zodra het effect begint af te nemen of verdwenen is.

Complicaties

 • Na een behandeling kunnen er heel zelden complicaties optreden. Vanwege de lage dosering is er weinig kans op allergische reacties op botuline toxine.
 • Soms komt het voor dat na behandeling van fronsrimpels het bovenooglid iets gaat zakken. Dit kan gebeuren als de botuline toxine enigszins uitzakt naar de hefspier van het bovenooglid. Deze bijwerking verdwijnt altijd weer vanwege de tijdelijke werking van botuline toxine.
 • Heel zelden heeft een behandeling geen effect. Als u antistoffen tegen botuline toxine heeft, dan merkt u dat de behandeling geen effect heeft gehad en u de spieren nog net zo kunt aanspannen als voor de behandeling. Soms is dit op te lossen door een ander merk van botulinetoxine te gaan gebruiken.
 • Soms valt het resultaat tegen.

Botuline toxine is niet schadelijk voor uw lichaam.

Neem in onderstaande situatie zeker contact op met uw arts:

 • Extreme zwelling en roodheid van het behandelde gebied;
 • Pijn, als de pijnstillers niet helpen of de pijn zelfs toeneemt;
 • Bij gevoel van ziek zijn en/of koorts.

Bijkomende informatie

 • Informeer de arts als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, de arts zal u laten weten op welk moment u met deze medicijnen moet stoppen. Meestal is stoppen van de bloedverdunners echter niet nodig.
 • Alcohol maakt de kans op een bloeduitstorting of nabloeding groter. Daarom is het beter minstens 24 uur voor de ingreep geen alcohol te drinken
 • Uit voorzorg wordt geadviseerd geen behandeling met botuline toxine uit te voeren bij een neurologische aandoening of spierzwakte.
 • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft wordt de behandeling afgeraden.

Tarief

De tarieven van onze behandelingen worden met u besproken tijdens de consultatie.

Wie contacteren bij vragen/problemen?

Deze folder is bedoeld als aanvulling op mondelinge informatie. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over de behandeling kan U hiervoor steeds terecht bij ons in de praktijk. Als u de afspraak niet kunt nakomen, neem dan contact met ons op.

De inhoud van de folder is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn het personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.