Contactallergietesten
Contactallergietesten worden uitgevoerd om een type IV allergie op te sporen. Deze laattijdige vorm van allergie presenteert zich onder de vorm van eczeem, dat enkele dagen na contact van de huid met een bepaald product (allergeen) optreedt. Meestal betreft het direct contact van de huid met een product waarbij het eczeem dan ook vooral op de plaats van het contact optreedt. Soms komt het product via de lucht (bv. verstuivers) op de niet met kledij bedekte huid terecht en zeldzaam kan contactallergisch eczeem ook optreden na inname van bepaalde stoffen.
De testen kunnen niet onmiddellijk tijdens een eerste consult gebeuren. Hiervoor krijgt u afspraken op een latere datum. Tijdens een eerste consultatie wordt er een selectie gemaakt van producten waarop u mogelijk allergisch zou kunnen reageren. Deze keuze wordt gemaakt op basis van uw verhaal en op basis van de producten waarmee u in contact komt (beroep, hobby,…).
Belangrijke punten
- Deze testen worden niet uitgevoerd tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft.
- Plaktesten worden grotendeels vergoed door de mutualiteit.
- Door het testen kan jeuk ontstaan. Mochten de randen van de plakker loslaten, dan kunt u deze met (papieren) pleister weer vast zetten.
- Het gebruik van cortisonezalf op armen en rug moet minstens 3 dagen voor de testen gestopt worden. Bodylotion mag aangebracht worden tot de dag voordien op de rug.
- Er mag gedurende 2 weken geen UV-expositie plaatsgevonden hebben op de rug. Bijgevolg mag U niet meer zonnebaden of een zonnebank gebruiken 2 weken voor de testdatum. De rug mag niet zongebruind zijn.
- De inname van medicatie met cortisone (pillen of spuiten) moet zes weken voor de testen gestopt worden (eventueel in samenspraak met de huisarts).
- Breng uw eigen producten in de originele verpakking mee op de eerste testdag (bv. alle zepen, shampoo, dagcrème, oogdruppels, cosmetica, zalven die u werden voorgeschreven,…).
- Van maandag tot en met vrijdag mag de rug NIET nat gemaakt worden (dus niet douchen, zwemmen, sporten,…).
- Patiënten met een behaarde rug zouden best de rug scheren de zaterdag voor het begin van de testweek.
- Op de eerste dag van de testen kan het bedrag van de consultatie oplopen tot 200euro. Dit wordt voor het grootste deel terugbetaald door de mutualiteit.
Verloop
U dient drie keer in dezelfde week naar de raadpleging te komen om de testen uit te voeren:
- Op de eerste dag worden allerhande mogelijke allergenen in kleine plastieken kamertjes op uw rug gekleefd. Deze dienen gedurende 48 uur ter plaatse te blijven om voldoende contact gehad te hebben met uw huid. Deze testen doen geen pijn. Het is zeer belangrijk dat u zelf alle producten (zowel de verpakking als het product zelf) waarmee uw huid in contact komt en die mogelijk het eczeem hebben veroorzaakt of verergerd, meebrengt op de eerste dag van de geplande afspraken. Hierbij denken we aan cosmetica (make-up, dag- en nachtcrème, parfum, haarlak, haarverf, nagellak, deodorant, hydraterende crèmes,…), reinigingsproducten (shampoo, douchegel, handzeep), handschoenen, schoenen, producten waarmee u in contact komt tijdens uw beroep of hobby’s.
- De tweede dag worden de kleefpleisters en de producten verwijderd en worden de plaatsen waar de kamertjes werden aangebracht aangeduid. Eventueel worden nog bijkomende testen geplaatst.
- De laatste dag wordt de reactie op de geteste stoffen bekeken. Alle geteste producten dienen ook tijdens deze laatste consultatie meegebracht te worden.
Priktesten
Deze dienen voornamelijk om allergieën aan omgevingsallergenen op te sporen (bv. huisstofmijt, pollen, grassen, dierenepithelen, voeding, etc.) in het kader van atopisch eczeem (soms familiaal, met hooikoorts en/of astma).
De testen gebeuren op de binnenzijde van de armen. Hierbij brengt men telkens een druppel vloeistof van het te testen product aan op de arm. Vervolgens wordt doorheen de druppel op de huid aangeprikt. Na 20 minuten leest de arts het resultaat af. Het gaat bij priktesten om een onmiddellijke reactie. Daarom is één aflezing na 20 minuten voldoende.
Hiervoor krijgt u op een latere datum een afspraak. Dit kan niet tijdens een eerste consult gebeuren.
Belangrijke punten
Vanaf 7 dagen voor het onderzoek moet u allergiepillen (antihistaminica en cortisone) stoppen.
Soms zit datzelfde product ook in hoestsiropen.