Beide vormen van lichtbehandeling worden gebruikt bij tal van huidziekten, zoals psoriasis, lichen, vitiligo, jeuk, chronisch eczeem, polymorfe lichteruptie,… Afhankelijk van de huidziekte die u heeft wordt er geopteerd voor PUVA of UVB.
De lichttherapie bestaat meestal uit twee à drie behandelingen per week, gedurende een periode die afhankelijk is van de huidziekte en de reactie van de ziekte op de behandeling. De verbetering treedt meestal pas op na 10 tot 15 beurten.
In de periode dat U behandeld wordt met UVA of UVB wordt best bijkomende zonblootstelling vermeden.
Indien U medicatie ingenomen heeft, dient u dit steeds te mee te delen voor de behandeling! Bepaalde medicatie maakt U namelijk overgevoelig voor UV-licht.
Indien U ziek bent, mag U niet behandeld worden.
De behandeling is terugbetaald door het ziekenfonds in het kader van psoriasis, lichen planus, polymorfe lichteruptie (zonne-allergie; dit na aanvullende allergietesten) en mycosis fungoïdes.

Afspraken

  • Voor de behandeling wordt steeds een afspraak gemaakt om de wachttijden te beperken.
  • Indien U reeds een afspraak heeft voor UVB of PUVA en deze wenst te verplaatsen, kan U gebruik maken van de agenda ‘Dierick PUVA’.
  • Indien U komt voor het heropstarten van de behandeling met UVB of PUVA of indien U doorgestuurd bent door een andere dermatoloog voor PUVA of UVB, zie ik U graag eerst op de gewone raadpleging. U kan in beide gevallen telefonisch contact opnemen met het secretariaat voor het plannen van een raadpleging.

Wat is het verschil met een zonnebank?

De lampen in de meeste zonnebanken bestaan uit 90% UVA en 10% UVB. Aangezien u hier geen psoralenen inneemt, heeft u weinig resultaat van de UVA stralen. De dosis UVB (10%) is onvoldoende om werkzaam te zijn.

Er bestaan twee vormen van lichtbehandeling:

PUVA

PUVA is de behandeling met 100% ultraviolet A (UVA) licht gecombineerd met het medicijn psoraleen. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid.
Het voorgeschreven aantal tabletten van Mopsoralen dient 2 uur voor de belichting ingenomen te worden om de huid voldoende gevoelig te maken aan de lichtstralen.
Deze pilletjes maken u gedurende 8 uren gevoeliger voor zonlicht. Het is dan ook aangeraden om nadien zonlicht zoveel mogelijk te vermijden of u te beschermen tegen de zon (pet, zonnebril, zonnecrème met een hoge beschermingsfactor).
Soms treedt misselijkheid op bij inname van Mopsoralen. Om dit te voorkomen neemt u de tabletten best in bij een niet vetrijke maaltijd of met een beetje melk. Deze tabletten mogen niet ingenomen worden tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

UVB

UVB (ultraviolet B licht- 311nm TL01) is een bestanddeel van het natuurlijk zonlicht. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beïnvloed, evenals de ontsteking van de huid. Er hoeft geen medicatie te worden ingenomen tijdens een UVB-behandeling.